Kalendar

Ministarstva

Obavještenje o smrti Mizdrak Mirsada - Šarafa

naslovna-obavjestenje-o-smrti-mizdrak-mirsada-sarafa

 

 

 

Obavještavamo Vas da je 18. juna 2020. godine preselio na ahiret naš član i saborac, nosilac najvećeg ratnog priznanja „Srebrena policijska značka“ Mizdrak Mirsad zvani Šaraf.

Mizdrak (Omer) Mirsad rođen je 31. maja 1960. godine u Trnovu, organizator je otpora i član Patriotske lige od njenog osnivanja. Kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a RBiH učestvovao u organizaciji otpora od brutalne agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Šaraf je legendarni diverzant velikog duha, izrastao iz naroda i omiljen kod svojih saboraca, obnašao je dužnosti komandira diverzanata SJB Trnovo te komandira diverzanata TO BiH. Tokom agresije ranjavan je više puta. Za ukupan doprinos organizaciji i pružanju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu te izuzetno iskazanu hrabrost i požrtvovanje odlikovan je najvećim ratnim priznanjem „Srebrena policijska značka“ kao pripadnik MUP-a RBiH.

Među saborcima će ostati vječno zapamćena njegova neizmjerna hrabrost i umijeće koje je ispoljavao u svim akcijama na Bjelašničko – Treskavičkom platou kao i njegov vedri duh koji je krasio ovog bosanskog gaziju i u najtežim životnim trenucima.

“Otišao je naš Šaraf , na put pravednih, odsvirao je svoju posljednju notu na harmonici koju je toliko volio. Nama njegovim saborcima ostavio je sjećanja, a generacijama koje dolaze slobodu. Gazijo neka ti je vječni rahmet.”

Dženaza će se obaviti u petak 19. juna nakon ikindije namaza (17:15sati) u selu Gračanica, općina Trnovo.