Kalendar

Ministarstva

Osamnaest godina od pogibije heroja sa Drine

naslovna Z.I. 18. god.

 

 

Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo kao i dosadašnjih godina, juče je organizovao obilježavanje godišnjice smrti heroja sa Drine dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" brigadira Zaima Imamovića.

Porodica heroja sa Drine kao i brojne delagacije iz Sarajeva i Goražda položile su cvijeće na mezar rahmetli Zaima u haremu Ali-pašine džamije, nakon čega je brigadni imam Haris efendija Hadžić predvodio vjerski program. Sjećanje na lik i djelo ovog legendarnog komandanta nastavljeno je u Domu mladih Skenderija gdje je uprilićena projekcija kratkog dokumentarnog filma o ratnom putu brigadira Zaima Imamovića.

Zaim Imamović rodjen je 22. aprila 1961. godine u selu Poratak uz rijeku Drinu. Za vrijeme svog službovanja u JNA u Sloveniji shvatio je šta se sprema njegovom narodu i zato napušta službu i aprilu mjesecu 1992. godine iz Sarajeva preko Treskavice sa svojim prijateljima kreće na put ka Goraždu. Odmah po dolasku formira  Prvu drinsku brigadu. U borbama je četiri puta ranjavan, poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34. godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede - lokalitet Treskavice. 

Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Kratki dokumentarni film možete pogledati i na našoj stranici, korišteni materijal iz filma "U okovima zla" i YouTube.